bułki z przedziałkiem

4.5 (144 ocen)

przepyszne bułeczki każdemu polecam, z przepisu wychodzi około 12 bułeczek

Składniki:

  • 12g świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    ok. 200-240 ml ciepłego mleka
    500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    1 płaska łyżeczka soli
    1 jajko
    20g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.
  • bułki 2. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).

  • bułki 3. Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.
    Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
    Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  • bułki 4. Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
  • bułki 5. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
    Studzić na kratce. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować