Bułki z pietruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste, pyszne i dekoracyjne bułeczki. Świetne na śniadanie czy do dekoracji stołu na przyjęciu.

  • 60 min

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej (w razie konieczności można dodać jeszcze 20 g)
    20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    40 g masła
    1 jajko
    180 ml mleka

    8 listków świeżej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do powstania płynu. Wlać mleko, dodać sól, jajko, roztopione masło i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, można dodać jeszcze ok. 20 g mąki (wszystko zależy od jakości i rodzaju mąki). Powstałe ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe kulki. Wyłożyć dookoła brzegu tortownicy o średnicy 20 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch bułek posmarować wodą, kłaść wilgotne listki pietruszki lekko je rozpłaszczając (nie dociskając). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut. do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować