Proste, pyszne i dekoracyjne bułeczki. Świetne na śniadanie czy do dekoracji stołu na przyjęciu.
60 min
Składniki:
320 g mąki pszennej (w razie konieczności można dodać jeszcze 20 g)
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
40 g masła
1 jajko
180 ml mleka
Bułki z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozetrzeć łyżką do powstania płynu. Wlać mleko, dodać sól, jajko, roztopione masło i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, można dodać jeszcze ok. 20 g mąki (wszystko zależy od jakości i rodzaju mąki). Powstałe ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe kulki. Wyłożyć dookoła brzegu tortownicy o średnicy 20 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch bułek posmarować wodą, kłaść wilgotne listki pietruszki lekko je rozpłaszczając (nie dociskając). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut. do zrumienienia wierzchu.
Komentarze