Bułki z marchewką i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo smaczne, a zarazem dietetyczne bułeczki z dodatkiem marchewki, która nadaje im pomarańczowego kolorku :D Idealne na śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Polecam!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 300ml. wody letniej
    1 opakowanie suchych drożdży (7g.)
    1 łyżeczka soli
    450 g mąki pszennej/ tortowej
    60 g płatków owsianych
    1 łyżka oleju
    100g startej marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z marchewką i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdy będzie mieć odpowiednią konsystencje uformować ciasto w kulę i włożyć do prószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej (lub na noc do lodówki) do wyrośnięcia
  • Uformowana bułka 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną) i odstawić do podwojenia objętości (około 30 minut).
  • Upieczone i studzone bułki z marchewką i płatkami owsianymi. 3. Wyrośnięte bułeczki piec w 200 st.C około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować