Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby. Ciągle wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem lub twarożkiem. Polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru

    Ciasto:
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka amarantusa ekspandowanego
    2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu żeby rozczyn ,, ruszył''.
  • 2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • 4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Bułka Mąka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować