Idealne na zdrowe, pożywne śniadanie. Bułki możesz nastawić wieczorem a rano upiec żeby były cieplutkie na śniadanko. Albo upiec wieczorem a rano wziąć ze sobą do pracy, szkoły. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.
Bułki żytnie z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/4 szklanki płatków owsianych, miód, masło i sól przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
2.Z drożdży i wody zrób rozczyn i odstaw na 15 minut.
3.Do miski przesyp mąki, siemię lniane. Następnie przełóż rozczyn drożdżowy, płatki owsiane i ugniataj na gładkie i elastyczne ciasto. Może to dość czasu potrwać.
4.Zostaw do podwojenia objętości na ok. 60 minut w ciepłym miejscu.
5.Dla maszynkowców:
Do automatu na dno wlej składniki płynne (łącznie z płatkami owsianymi), następnie dodaj suche i na wierzch drożdże. Nastaw na wyrastanie. U mnie trwa to 1:50 h.
6.Następnie podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich bułki.
Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
7.Piecz 15 minut w 180 stopniach funkcja pieca góra dół.
Komentarze