Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką

4.17 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 160g (+do podsypania)
    Jajko - 1szt
    Drożdże świeże - 15g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Masło - 10g (w temperaturze pokojowej)
    Woda ciepła - 60ml

    Farsz:
    Kaszanka - 2 szt (250g)
    Ogórek kiszony - 2szt
    Cebula - 1szt
    Musztarda - 2 łyżki
    Papryka mielona słodka lub ostra
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe Pizzerinki

Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki z kaszanką / drożdżówki z kasznką 1. W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.
  • Bułki z kaszanką / drożdżówki z kasznką 2. Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Porady

Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować