Bułki z kaszanką

  • wyświetlono: 577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bułki z kaszanką? Dla wielu z Was to pewnie będzie nowość, ale gwarantuję, że kto raz spróbuje, ten będzie je robił często! Osobiście następnym razem takie bułeczki przygotuje z ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki, ciasto z przepisu jest dość ciężkie i bardzo syte

Kuchnia Marty
  • 70min

Składniki

Składniki na nadzienie:
◦500 g kaszanki
◦1 cebula czerwona
◦1 cebula biała
◦2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
◦3-4 suszone pomidory
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka oleju

Składniki na ciasto:
◦450 g mąki tortowej
◦170 g smalcu
◦200 ml wody
◦½ łyżeczki soli
◦szczypta pieprzu

Dodatkowo:
◦2 łyżki cząbru
◦1 jajko rozmącone do posmarowania bułek

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z kaszanką

  • Bułki z kaszanką1. Przygotowanie nadzienia:
    Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
  • Bułki z kaszanką2. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
  • Bułki z kaszanką3. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
  • Bułki z kaszanką4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.

    Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilkaszankaBułki z kaszankąbułeczki z kaszankąbułki nadziewane kaszankąbułeczki nadziewane z kaszanką

Komentarze

Podobne przepisy

Pizzerki z bułki

Dodane przez: JustKuchcik

Pizzerki z bułki

Pizzerki z bułki pszennej, z bardzo...

Ziemniaczki faszerowane kaszanką z cebulką

Dodane przez: EwaSidor

Grillowane faszerowane ziemniaczki z nadzieniem...

Pyszne faszerowane ziemniaczki...

Babeczki z kaszanką i jabłkiem

Dodane przez: bienpyt

Babeczki z kaszanką i jabłkiem

Sycące babeczki do czerwonego barszczyku...

Jabłka z kaszanką

Dodane przez: przytulanka

Jabłka z kaszanką

Tradycyjnie przepis ze starego...

paszteciki drożdżowe z kaszanką

Dodane przez: klementynka

paszteciki drożdżowe z kaszanką i kapustą

Paszteciki serwuję bardzo często,...

Zapiekane bułki z tuńczykiem

Dodane przez: AnetaJ

Zapiekane bułki z tuńczykiem

Aromatyczna, chrupiąca, sycąca,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE