Bułki poznańskie dwudniowe

4.46 (207 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia."
Bułki są naprawdę pyszne, zrobione na podmłodzie. Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podmłoda:
    2 g. świeżych drożdży
    200 ml. ciepłej wody
    200 g. mąki pszennej

    Ciasto właściwe:
    400 g. mąki pszennej
    200 ml. ciepłej wody
    10 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki poznańskie dwudniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki poznańskie dwudniowe 1. Wieczorem przygotować podmłodę.
    Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać.
    Przykryć i zostawić na noc.
  • Bułki poznańskie dwudniowe 2. Następnego dnia, przygotowujemy ciasto.
    Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i podmłodę.
    Wyrobić mikserem z hakami. Jeśli będzie za rzadkie, to dosypać trochę mąki.
    Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Uformować wałek i podzielić na 9 części.
  • Bułki poznańskie dwudniowe 3. Z każdej części ciasta, uformować bułkę.
    Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką.
  • Bułki poznańskie dwudniowe 4. Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki
    na 15 minut do napuszenia.
    Piekarnik ustawić na 220 stopni. Na dno, wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
    Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego blaszkę z bułkami.
    Piec 20-25 minut. Do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować