Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia."
Bułki są naprawdę pyszne, zrobione na podmłodzie. Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto.
40 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Podmłoda:
2 g. świeżych drożdży
200 ml. ciepłej wody
200 g. mąki pszennej
Ciasto właściwe:
400 g. mąki pszennej
200 ml. ciepłej wody
10 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Bułki poznańskie dwudniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem przygotować podmłodę.
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać.
Przykryć i zostawić na noc.
2.Następnego dnia, przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Wlać wodę z drożdżami i podmłodę.
Wyrobić mikserem z hakami. Jeśli będzie za rzadkie, to dosypać trochę mąki.
Zostawić na około dwie godziny, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Uformować wałek i podzielić na 9 części.
3.Z każdej części ciasta, uformować bułkę.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie zrobić przedziałek, tępą stroną noża, lub drewnianą łyżką.
4.Wierzch bułek, posmarować odrobiną wody. Następnie, zostawić bułeczki
na 15 minut do napuszenia.
Piekarnik ustawić na 220 stopni. Na dno, wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć do niego blaszkę z bułkami.
Piec 20-25 minut. Do zarumienienia.
Komentarze