Rogaliki drożdżowe bez wyrastania

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z musem jabłkowym, lukrem i orzechami włoskimi. Rogaliki robi się bardzo szybko, gdyż pomija się proces wyrastania ciasta. Przez to mogą być świetnym pomysłem na szybki deser, szczególnie dla dzieci :-)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej tortowej typ 630 (można zamienić na mąkę pszenną)
    2 jajka 1 jajko do posmarowania
    30 g drożdży
    3 łyżki cukru
    180 g kefiru
    100 g miękkiego masła
    Nadzienie dowolne: marmolada, mus owocowy, nutella
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub misy robota dać wszystkie składniki oprócz jajka do smarowania rogalików, drożdże pokruszyć. Wyrobić ciasto.
    Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na cienkie koło i podzielić na 8 trójkątów (pokroić jak pizzę).
    Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
    Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie (u mnie mus jabłkowy) i zwijać rogaliki od szerszej strony.
    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdy posmarować rozbełtanym jajkiem i piec 20-25 minut.
    Gotowe rogaliki studzić na kratce, po wystudzeniu można polać lukrem i posypać orzechami.
    Polecam, bo są szybkie, łatwe i pyszne :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować