Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką

5 (161 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki.Jogurt naturalny sprawia,że są bardzo pulchne.Idealne na śniadanie lub kolację.Najlepiej smakują posmarowane masełkiem.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    3 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżeczka czarnuszki

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z mlekiem,1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki dodajemy sól,jajka,jogurt naturalny,sezam,czarnuszkę i wyrośnięte drożdże,mieszamy i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarnuszka Jogurt naturalny Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować