Bułeczki z sezamem i czarnuszką

4 (3 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie bułeczki w sam raz na śniadanko. Z dodatkiem sezamu lub czarnuszki - nikt się im nie oprze!

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    750 g mąki
    1 szklanka mleka
    14 g suchych drożdży
    3/4 szklanki oleju
    1/3 szklanki wody
    1 jajo
    70 g cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki jogurtu


    PONADTO:

    jajko
    2 łyżki mleka
    sezam
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki z sezamem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć w misce i zarobić gładkie luźne ciasto.
    Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Wyrośniete ciasto podzielić na 20 części ok 70 g każda.
    Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce /30x40/wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryte ścierką zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i mlekiem.
    Posypać czasnuszką i sezamem.
    Piec ok 30 minut w 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować