Bułki koniczynki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste bułki, na śniadanie, idealne na piknik. Bułki jeszcze ciepłe znikają bardzo szybko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • przepis na 12 sztuk:

    50 dkg mąki pszennej chlebowej 650
    1 dag drożdży świeżych
    1 dag soli
    350 ml wody
    szczypta cukru
    do posmarowania:
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1.
    Do miski wykruszam drożdże, dodaję 5 łyżek wody letniej, dwie łyżki mąki, cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól i wodę. Wyrabiam ciasto ręką wtłaczając w nie powietrze. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • ciasto podzielone 2. Następnie ciasto ponownie zagniatam i dzielę za 12 części. Każdą część dziele na kolejne 3 i formuję kulki. Formę do muffinek smaruję masłem i wysypuje bułką tartą. Kulki układam jedna na drugiej, każdą nacinam w trzech miejscach.
  • bułki w foremce 3. Wkładam do foremki i dociskam jeszcze koniczynkę żeby ciasto się złączyło i zrobiło wgłębienie na środku. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję bułki roztopionym masłem. Piekę temp 190 stopni 25 minut góra dół. Po wyjęciu smaruję pozostałym masłem bułki i wykładam na kratkę żeby ostygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować