Śliczne, smaczne bułeczki. Dodatek mąki żytniej dodaje im wytrawności więc świetnie pasują do wędlin i słonych twarożków ale nie widzę przeszkód , żeby jeść z nimi również na słodko.
60 min
Składniki:
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
300 g mąki pszennej
100g mąki żytniej
250 ml mleka
45 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka sezamu
otręby żytnie lub pszenne do posypania
oliwa do posmarowania
Bułeczki koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn z drożdży, cukru,50ml mleka lekko podgrzanego i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2.Do letniego mleka dodajemy masło, żeby się troszkę rozpuściło-nie musi całkowicie. Ma być miękkie.
3.Składniki suche mieszamy w dużej misce, robimy dołek i przelewamy zaczyn. Dodaemy mleko z masłem i zagniatamy elastyczne ciasto. Ma odchodzić od rąk. Jeśli się lepi nie dodajemy mąki tylko smarujemy ręce oliwą i zagniatamy dalej tak ok 4-5 minut.
Odstawiamy na 1,5h przykrywając wilgotną ściereczką.
4.Formujemy ulubione kształty bułeczek. Niech jedna bułeczka nie będzie cięższa niż 100g. Moje miały po 90g każda i upiekły się super równo. Kiedy uformujemy bułeczki i poukładamy je na blaszce odstawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia
5. Przed włożeniem do pieca smarujemy bułeczki oliwą (lub mlekiem z żółtkiem)* i posypujemy otrębami (lub dowolnymi ziarenkami)*
Nastawiamy piekarnik na 220st.C na termoobiegu. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika,a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200stC.
Pieczemy ok 40 minut aż będą rumiane.
Komentarze