Bułeczki są przecudne i przesmaczne i bardzo proste do wykonania. My część zjedliśmy z lukrem i w smaku były jak takie małe pączusie, pycha, wchodzą do mojego menu deserowego i bułeczkowego na stałe : )
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 bułeczek:
ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/3 szkl cukru
1 jajko kl M
1/2 szkl ciepłej wody
20 g masła roztopionego i ostudzonego
1 i 1/2 łyżki mleka w proszku
4 g suszonych drożdży instant (świeżych 12 g)
esencja waniliowa
dodatkowo:
20 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek
Słodkie bułeczki koniczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze 37 g a następnie tą kulkę na trzy małe kuleczki. Tak przygotowane kuleczki po 3 wykładamy do wysmarowanej masłem blaszki na muffinki. Ma powstać 12 bułeczek, a każda ma się składać z 3 kuleczek.
2.3. Następnie odstawiamy blaszkę na około 30 minut do podrośnięcia.
4. Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy tym dodatkowym roztopionym masłem pieczemy w 190 stop. przez 15 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu jeszcze raz smarujemy pozostałym masłem, wyjmujemy do ostygnięcia na kratkę.
Po ostygnięciu bułeczki są gotowe do jedzenia ale można je też polukrować i będą jeszcze smaczniejsze :)
Przepis lekko zmodyfikowałam a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana
Komentarze