Bułki drożdżowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z powodu świąt Święta Zmarłych oraz z okazji że przyjechała w odwiedziny moja córcia przygotowałam jej ulubione bułeczki drożdżowe z czekoladą

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    3/4 szklanki cukru - szklanka poj.210 ml,
    3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %,
    1 szczypta soli,
    1 jajko rozmiar M,
    2 łyżki masła,
    50 ml wody gazowanej
    dodatkowo :
    1 jajko rozmiar M do posmarowania bułek,
    opcjonalnie suchy mak,
    8 - 10łyżeczek czekolady z kubeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Na początek do miski wsypać 3,5 szklanki mąki zrobić w niej dołek i wsypać suszone drożdże, na drożdże wsypać z miski po pół łyżeczki cukru oraz mąki i wlać trzy łyżki ciepłego mleka lekko zamieszać, po bokach mąki wsypać cukier, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz wbić całe jajko o temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką do czasu pracy drożdży
  • bułki 2. Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość w trakcie wyrabiania dodać wodę gazowaną, następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie masło. Po wyrobieniu wsypać pół szklanki mąki i nadal wyrabiać na jednolitą masę aż ciasto przestanie kleić się do miski
  • bułki 3. Z wyrobionego ciasta odrywać dowolne kawałki rozpłaszczyć je w dłoni a następnie położyć solidną łyżeczkę czekolady, skleić dokładnie bułeczkę formując owal. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane bułeczki sklejonym w stronę papieru, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • bułki 4. Jak już bułki pozostawione do wyrośnięcia podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, jak już mamy rozgrzany piekarnik wtedy wstawić wyrośnięte bułki i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika dom ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
  • bułki 5. Bułki swojskie drożdżowe wyszły bardzo smaczne i puszyste, idealnie nadają się do zimnego lub gorącego mleka a nawet do kakao czy do kawy ze znajomymi. Córka bardzo się ucieszyła gdy upiekłam jej ulubione bułeczki. Jeżeli ktoś nie lubi czekolady można je przygotować z dżemem lub czyste bez dodatku. Z podanych składników wyszło mi 8 bułek różnej wielkości
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować