Bułki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek do miski wsypać 3,5 szklanki mąki zrobić w niej dołek i wsypać suszone drożdże, na drożdże wsypać z miski po pół łyżeczki cukru oraz mąki i wlać trzy łyżki ciepłego mleka lekko zamieszać, po bokach mąki wsypać cukier, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz wbić całe jajko o temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką do czasu pracy drożdży
2.Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość w trakcie wyrabiania dodać wodę gazowaną, następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie masło. Po wyrobieniu wsypać pół szklanki mąki i nadal wyrabiać na jednolitą masę aż ciasto przestanie kleić się do miski
3.Z wyrobionego ciasta odrywać dowolne kawałki rozpłaszczyć je w dłoni a następnie położyć solidną łyżeczkę czekolady, skleić dokładnie bułeczkę formując owal. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane bułeczki sklejonym w stronę papieru, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
4.Jak już bułki pozostawione do wyrośnięcia podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, jak już mamy rozgrzany piekarnik wtedy wstawić wyrośnięte bułki i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika dom ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
5.Bułki swojskie drożdżowe wyszły bardzo smaczne i puszyste, idealnie nadają się do zimnego lub gorącego mleka a nawet do kakao czy do kawy ze znajomymi. Córka bardzo się ucieszyła gdy upiekłam jej ulubione bułeczki. Jeżeli ktoś nie lubi czekolady można je przygotować z dżemem lub czyste bez dodatku. Z podanych składników wyszło mi 8 bułek różnej wielkości
Komentarze