Bułki drożdżowe z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jejku, jak ja kocham ten stan, kiedy bułeczki drożdżowe robić mam. Pokochałam pieczenie słodkich bułeczek od czasu kiedy wyszły mi pierwsze jakie piekłam.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :
    4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),
    6 łyżek cukru,
    2 jajka rozmiar M,
    1 czubata łyżka masła prawdziwego,
    0,5 szklanki śmietany,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    rozczyn drożdżowy :
    50 g drożdży świeżych ( pół kostki ),
    100 ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka mąki
    dodatkowo :
    1 słoik 300 g porzeczek czarnych w cukrze,
    1 kisiel 30 g słodki kubek z kawałkami owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułki drożdżowe z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka przełożyć drożdże wsypać na nie po łyżeczce cukru oraz mąki i zalać ciepłą przegotowaną wodą ( nie gorącą ). Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • bułki 2. Następnym krokiem jest przygotowanie ciasta do miski wsypać mąkę oraz cukier, wbić całe jajka wlać dowolny ulubiony aromat , dodać śmietanę o temperaturze pokojowej oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą następnie wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło odstawić na dziesięć minut, aby ciasto odpoczęło.
  • bułki 3. W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz do bułeczek a mianowicie przygotować kisiel, następnie czarną porzeczkę w cukrze oddzielić przez sitko sok od owoców i owoc przełożyć do salaterki wsypać suchy kisiel i dokładnie wymieszać.
  • bułki 4. Gdy ciasto już odpoczęło i mamy przygotowane owoce wtedy odrywać dowolny kawałek elastycznego mięciutkiego ciasta rozciągnąć go za pomocą rąk nakładać po łyżeczce owoców z kisielem i sklejać zaczynając od środka po całości formując podłużne bułeczki.
  • bułki 5. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć wszystkie przygotowane bułeczki oczywiście pozostawić między nimi odstępy. Następnie przygotować jedno jajko oraz jedną łyżkę mleka roztrzepać za pomocą widelca lub trzepaczki, posmarować przygotowane bułki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • bułki 6. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, po ostygnięciu zdjąć z papieru do pieczenia i ułożyć jedną na drugiej na talerzu.
  • bułki 7. Bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie idealnie nadają się dla gości lub dla domowników do zimnego mleka czy gorącego kakao, zrobione w takiej formie bułeczki mogą być również z dodatkiem jagód i wtedy będą jagodzianki. Jeżeli ktoś lubi można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować