Bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i sól. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i odrywać średniej wielkości kulki. Kulki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie środek ciasta docisnąć dnem szklanki.
Porzeczki oczyścić, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, napełniać środki bułek i posypać cukrem pudrem.
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać bułki.
Piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarze