Bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży zrobić rozczyn. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę, mleko i jaja i roztopione i chłodne masło. Wyrabiać, aż ciasto, będzie miękkie i dość klejące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości /ok.1 godz./. Następnie odgazować, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
2.Rodzynki, cynamon i cukier wymieszać. Masło roztopić i wystudzić.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonowo-rodzynkową. Zwinąć jak roladę i pokroić na 16 równych kawałków. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża zrobić wgłębienie. Pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
4.Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 160*C.
Komentarze