Bułeczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na te bułeczki robimy wieczorem, a następnego dnia pieczemy bułeczki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa: 3.5 szklanki
    - drożdże swieże: 14 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko letnie: 0.5 szklanki
    - woda letnia: 0.25 szklanki
    - masło, roztopione: 80 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka

    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - cynamon mielony: 3 łyżeczki
    - cukier brązowy, drobny: 3 łyżki
    - masło roztopione: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, cukier, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wodę, mleko i jaja i roztopione i chłodne masło. Wyrabiać, aż ciasto, będzie miękkie i dość klejące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości /ok.1 godz./. Następnie odgazować, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Rodzynki, cynamon i cukier wymieszać. Masło roztopić i wystudzić.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonowo-rodzynkową. Zwinąć jak roladę i pokroić na 16 równych kawałków. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tępą stroną noża zrobić wgłębienie. Pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 4. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 160*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cynamon Rodzynki Mąka pszenna Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować