Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te bułeczki są bardzo pyszne. Słodkie z mnóstwem rodzynek i bez jajek. Puszyste i mięciutkie. Długo zachowują świeżość. Idealne na podwieczorek czy piknik. Podajemy z kakao, mlekiem, herbatą czy kawą. Upieczcie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    pół szklanki rodzynek
    5 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną male grudki, dodajemy rozczyn, rodzynki i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo urosną.
  • 4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować