Bułeczki ślimaki

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Maślane bułeczki, w kształcie ślimaków, w sam raz na weekendowe śniadanko. Lubię je z twarożkiem lub z domowym dżemem truskawkowym.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    30 g drożdży (świeżych)
    60 g masła
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i odrobinę cukru. Wymieszać. Poczekać aż ukażą się bąble.
  • 2. Masło rozpuścić. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, wbić 1 jajko, dodać 3/4 rozpuszczonego schłodzonego masła i drożdże z mlekiem. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Ciasto dobrze wyrobić, powinno być elastyczne i gładkie.
  • 3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę lub blat, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze uda się uzyskać idealne kółko).
  • Bułeczki ślimaki 5. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka.
  • 6. Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut.
  • 7. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
    Jedno pozostałe jajko rozbełtać w misce i smarować nim wyrośnięte ślimaczki.
    Piec około 13-14 minut, aż będą jasno złote i lekko przyrumienione z góry.

Porady

Rozwałkowane placuszki ciasta możemy również posmarować masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować