Cynamonowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wsypać drożdże do ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 5 min
2.2. Wsypać do miski mąkę cukier i sól. Wymieszać po czym zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać
3.3. Wyrobić ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 min dodać masło i kontynuować czynność aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
4.4.Następnie wygniatać ciasto tak, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza na blacie lub stolnicy. Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na kwadrat. Posmarować ciasto roztopionym masłem, a następnie posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru oraz startej skórki z cytryny.
5.5. Zawinąć ciasto w roladki i kroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Ułożyć je na blaszce pamiętając by zachować odstępy. Odstawić je na ok. 45 min.
6.6. Nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Posmarować bułeczki roztrzepanym mlekiem z jajkiem i piec przez ok. 20 min, aż nie będą mieć złotego koloru. Po upieczeniu i ostygnięciu polać lukrem- wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i dolewać wody do uzyskania konsystencji.
Komentarze