Pszenne bułeczki "ślimaki"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące, pyszne i aromatyczne.
Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 550 g
    woda - 300 ml
    15 ml oliwy z oliwek
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Pszenne bułeczki "ślimaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.10-15 ml żeby drożdże zaczęły pracować.
    2. Mąkę przesiewamy, wlewamy zaczyn, pozostałą część wody, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok.5-6 min ( nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki).
    3. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h
    4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.
    5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach.
    6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć.
    7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
    8. Pieczemy ok.20 min ( zależy od mocy piekarnika)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować