Pszenne bułeczki "ślimaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.10-15 ml żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiewamy, wlewamy zaczyn, pozostałą część wody, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok.5-6 min ( nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki).
3. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h
4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.
5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach.
6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć.
7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
8. Pieczemy ok.20 min ( zależy od mocy piekarnika)
Komentarze