Bułeczki różyczki z wytrawnym serowym nadzieniem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżki cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić do wrośnięcia.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, na końcu dodać olej i dokładnie wyrobić.
3.Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4.Twarożek przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
5.Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm.
6.Z ciasta wykrawać koła o średnicy 14 cm. Na środki dać po łyżce farszu.
7.Wolne od nadzienia brzegi ciasta naciąć w 4 miejscach, tak aby powstały cztery płatki (jak przy kwiatkach).
8.Zawijać kolejno płatki /łapiąc za brzegi/ wokół nadzienia serowego i sklejać. Następnie wziąć przeciwległy płatek . Wszystkie części ciasta zawinąć wokół, tworząc różyczkę / nadzienie powinno wystawać/
Komentarze