Bardzo lubię tego typu bułeczki. Jak to jest przy cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło.Do takich bułeczek świetnie pasuje czerwony barszczyk.Bułeczki idealne na każdą okazję.
Składniki:
Nadzienie :
300 g pieczarek
1 cebula
4 brykiety mrożonego szpinaku
150 g sera Bavaria Blue
1/2 krążka sera sałatkowego Petida
6 połówek suszonych pomidorów
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Ciasto :
300 g mąki pszennej typ 500
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Bułeczki pieczarkowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić razem z cebulą, wrzucić na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć.
Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia szpinaku, doprawić a potem wystudzić.
Pomidory i oba sery drobno pokroić i dodać do pieczarek, wymieszać farsz.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.
2.Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem w misce.
Potem wlać olej i wsypać mąkę zmieszaną z solą i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem rozwałkować i rozłożyć na cieście nadzienie i zwinąć roladę.
Pokroić ją na 12 części i każdą włożyć do wgłębień formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
3.Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
Potem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczone babeczki delikatnie wyjąc po chwili z formy i zajadać.
Komentarze