Bułeczki mleczne.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zawsze się udają, lubią je dzieci i dorośli. Bułeczki mleczne są mięciutkie i puszyste najlepiej smakują z samym masełkiem. W zasadzie można je jeść bez niczego są tak pyszne. Buły są uniwersalne także można je zjeść posmarowane masełkiem i miodem, lub domowym dżemem, ale świetnie też będą smakowały w towarzystwie wędliny czy sera. Pamiętam takie buły za dzieciaka, jak babcia kupowała mi w piekarni, wtedy to był rarytas, takich smaków się nie zapomina. Domowe pieczywo jest najlepsze!!! Dzieciaki uwielbiają takie buły na śniadanie lub deser. Bułeczki są proste do zrobienia, ciasto bardzo ładnie wyrasta.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
    25 g świeżych drożdży
    300 ml mleka - około
    60 g masła
    ¼ szkl. cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo

    1 jajko
    1 łyżka mleka
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki mleczne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.
    Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukry i wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła, cały czas mieszając łyżką.
    Całość przelej do miski z mąką i drożdżami, jeśli mleko jest zbyt gorące odstaw chwilę, żeby przestygło i wtedy dopiero wlej.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wrzuć żółtka i wsyp sól.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości ( u mnie ciasto wyrastało 45 min. ).
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, podziel na 10 równych mniej więcej kawałków.
    Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Tak przygotowane bułeczki mleczne przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp makiem.
    Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
    Smacznego!!!

Porady

Bułeczki można posypać ulubionymi ziarnami, ja pamiętam z dzieciństwa z makiem. Możesz również pominąć ziarno, golasy smakują równie dobrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować