Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;)
Składniki:
Składniki na około 8-10 bułeczek
300 gr mąki pszennej
125 ml mleka
15 gr drożdży świeżych
1 całe jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
60 gr roztopionego masła
roztrzepane jajko na wierzch bułeczek
ewent. esencja waniliowa lub śmietankowa ( kilka kropel )
Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, dodajemy 1/2 łyżkę cukru, wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do ruszenia ( czyli wyrośnięcia ).
2. Do miski dodajemy mąkę, jajko oraz pozostały cukier.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i ewent. kilka kropel esencji waniliowej bądź śmietankowej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę.
Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu.
Komentarze