Mleczne Bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;)

Składniki:

  • Składniki na około 8-10 bułeczek


    300 gr mąki pszennej
    125 ml mleka
    15 gr drożdży świeżych
    1 całe jajko
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    60 gr roztopionego masła
    roztrzepane jajko na wierzch bułeczek
    ewent. esencja waniliowa lub śmietankowa ( kilka kropel )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Mleczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, dodajemy 1/2 łyżkę cukru, wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do ruszenia ( czyli wyrośnięcia ).
    2. Do miski dodajemy mąkę, jajko oraz pozostały cukier.
    3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i ewent. kilka kropel esencji waniliowej bądź śmietankowej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Kiedy bułeczki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę.
    Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować