Bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać jajko, roztopione masło, sól, miód, ciepłe mleko, zaczyn i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 równych części. Każdą część rozwałkować na nieduży placek i złożyć dwa przeciwległe brzegi. Następnie ciasto delikatnie zrolować na desce i uformować podłużne bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować mlekiem i ponacinać ostrym nożem. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze