Bułeczki mleczne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest to domowa wersja popularnych bułeczek mlecznych.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    miód 4 łyżki,
    masło 50 g,
    mleko 200 ml,
    świeże drożdże 20 g,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka,
    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania bułek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać jajko, roztopione masło, sól, miód, ciepłe mleko, zaczyn i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 równych części. Każdą część rozwałkować na nieduży placek i złożyć dwa przeciwległe brzegi. Następnie ciasto delikatnie zrolować na desce i uformować podłużne bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować mlekiem i ponacinać ostrym nożem. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować