Bułeczki mleczne-śniadaniowe

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Na pewno Wam zasmakują

  • 2 godz.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki tortowej
    3 dag świeżych drożdży
    2 żółtka
    1 białko do posmarowania bułek ( roztrzepać )
    3 łyżki cukru pudru
    1 szklanka ciepłego mleka
    8 dag masła
    1 łyżeczka gęstej śmietany np. 12%
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki mleczne-śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru pudru. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać do niego żółtka, pozostały cukier puder, łyżeczkę śmietany, sól i połączyć ze sobą składnik. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto ( ja to robię mikserem ), dodać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Wyrobione ciasto zakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-0v13qwj 3. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na równe części ( u mnie wyszło 18 sztuk po ok. 50 g każda ). Formować podłużne wałeczki o długości ok.9 cm., kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i delikatnie przygnieść dłonią. Nożem zrobić po cztery nacięcia na każdej bułeczce i i przykryć je ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w temp.160°C przez ok. 30 minut.

Porady

Doskonałe z powidłami,dżemem lub miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować