3 szklanki mąki tortowej
3 dag świeżych drożdży
2 żółtka
1 białko do posmarowania bułek ( roztrzepać )
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka ciepłego mleka
8 dag masła
1 łyżeczka gęstej śmietany np. 12%
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Bułeczki mleczne-śniadaniowe
1.
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru pudru. Odstawić do wyrośnięcia.
2.
Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać do niego żółtka, pozostały cukier puder, łyżeczkę śmietany, sól i połączyć ze sobą składnik. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto ( ja to robię mikserem ), dodać rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Wyrobione ciasto zakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na równe części ( u mnie wyszło 18 sztuk po ok. 50 g każda ). Formować podłużne wałeczki o długości ok.9 cm., kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i delikatnie przygnieść dłonią. Nożem zrobić po cztery nacięcia na każdej bułeczce i i przykryć je ściereczką. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym białkiem. Piec w temp.160°C przez ok. 30 minut.
Porady
Doskonałe z powidłami,dżemem lub miodem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze