Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne mięciutkie w środku i chrupkie na zewnątrz bułeczki maślane.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    25 gram świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka lekko roztrzepane
    3/4 łyżeczki soli
    110 gram roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Przekąski

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zrobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru i trochę mąki. Gdy wyrośnie dodać do przesianej mąki, dodać resztę składników i zarobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
    2. Po tym czasie lekko wyrobić i formować bułeczki, ok 12-16 sztuk.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok 30-45minut do ponownego wyrośnięcia.
    3. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z paroma łyżkami mleka. Piec w nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut do zarumienienia.

Porady

Bułeczki są pyszne prosto z piekarnika, na ciepło ale również na drugi dzień pozostają mięciutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować