Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Zapraszam na maślane bułeczki. Znakomicie smakują z dżemem, miodem, ale same też są pyszne. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 paczka suszonych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    2 łyżki masła
    zimne mleko do posmarowania bułeczek
    chia do posypania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Jajko

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki maślane 1. Rozpuszczamy masło na patelni i studzimy. W międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, suche drożdże, wybijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko oraz roztopione masło. Mieszamy i wyrabiamy do połączenia się składników ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
    Ciasto ponownie wyrabiamy i robimy podłużny wałek, tniemy na 9 części i formujemy bułeczki, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy zimnym mlekiem i posypujemy chia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować