Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne mięciutkie bułeczki maślane idealne ze swojską konfiturą

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8g drożdży instant @delektujemy
    500g mąki pszennej wrocławskiej
    1 jajko w temp. pokojowej
    1 łyżeczka soli,
    250ml mleka letniego
    25g masła roztopionego

    DODATKOWO:
    Mleko do posmarowania bułeczek,
    ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy robota i wyrobić na jednolite Gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 12 części, Uformować z nich bułki o wadze około 70g każda.
  • 2. Gotowe bułeczki przykryć na blaszce i odstawić do lodówki na całą noc.
  • 3. Następnego dnia przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem i posypać makiem lub sezamem.
  • 4. Piec 10 min. w 250 st. góra-dół
  • 5. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować