Mega puszyste bułeczki maślane

4.49 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebywale puchate, wilgotne i mega maślane bułeczki. Podczas pieczenia unosi się cudowny, drożdżowo-maślany zapach. Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe. Długo zachowują świeżość i są pyszne również na 3 dzień.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 szkl mąki pszennej

    14 g drożdży instant

    1/4 szkl cukru

    2 łyżeczki soli

    2 szkl ciepłego mleka

    70 g masła

    2 jajka


    2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Mega puszyste bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać 6 szkl mąki pszennej, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Mleko podgrzać z masłem, przestudzić (ma być lekko ciepłe ale nie gorące!). Do suchych składników dodać jajka i mleko z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, podsypać jeszcze trochę mąką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeszcze raz zagnieść i podzielić na 24 części. Każdą uformować w niedużą, okrągłą bułeczkę i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12 minut, do lekkiego zarumienienia. Gorące bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować