Mam dla was idealne bułeczki na świąteczny stół, bułeczki w kształcie króliczka, prawda że ślicznie się prezentują. Bułeczki są pyszne i mięciutkie idealne do śniadania.
Bułeczki króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie do momentu, gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Ciasto pozostawiamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie odpowietrzamy ciasto, uderzając je ręką, ponownie zarabiamy. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej odrywamy mały kawałek ciasta to będzie ogonek. Pozostałe wałkujemy tak by środek był grubszy a zewnętrzne części węższe. Skręcamy dwukrotnie, formujemy uszka, smarujemy białkiem miejsce przyklejenia ogonka i ogonek posypujemy solą, pieczemy 20 minut w 180 C.
Komentarze