Bułeczki króliczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mam dla was idealne bułeczki na świąteczny stół, bułeczki w kształcie króliczka, prawda że ślicznie się prezentują. Bułeczki są pyszne i mięciutkie idealne do śniadania.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie 7g drożdży suchych
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 jajko
    sól gruboziarnista
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie do momentu, gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
    Ciasto pozostawiamy w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie odpowietrzamy ciasto, uderzając je ręką, ponownie zarabiamy. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej odrywamy mały kawałek ciasta to będzie ogonek. Pozostałe wałkujemy tak by środek był grubszy a zewnętrzne części węższe. Skręcamy dwukrotnie, formujemy uszka, smarujemy białkiem miejsce przyklejenia ogonka i ogonek posypujemy solą, pieczemy 20 minut w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bułeczki czosnkowe - króliczki

To może cię zainteresować