Bułeczki drożdżowe z kapustą i podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Doskonałe na wigilijny stół, ale również inne imprezy rodzinne. Z podanych składników wyszło mi 16 bułeczek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki,
    150ml mleka,
    25g drożdży,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    3 łyżki masła,
    2 jajka,
    sól.

    Farsz: 40 dag kiszonej kapusty,
    8-10dag podgrzybków suszonych (lub innych grzybów leśnych),
    1 cebula,
    4 łyżki masła lub margaryny,
    1 liść laurowy,
    sól,
    pieprz.

    ORAZ: sezam,
    masło do blachy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułeczki drożdżowe z kapustą i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: podgrzybki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Następnie (w tej samej wodzie) gotujemy do miękkości - sygnałem, że są gotowe będzie łatwe wbijanie widelca w grzyby. W tym samym czasie przygotowujemy kapustę: gotujemy w pół litrze wody z dodatkiem liścia laurowego do miękkości (ok godziny). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy na krążki, szklimy na maśle (2 łyżkach) i wraz z ugotowanymi podgrzybkami mielimy blenderem lub w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy resztę masła, wkładamy kapustę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
  • 2. Rozczyn na ciasto: do co najmniej 2 litrowej miski wkładamy drożdże i mieszamy je z łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne wlewamy letnie mleko, wsypujemy 10 dag mąki, szczyptę soli, a następnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 3. Ciasto: stolnicę obficie posypujemy mąką. Gdy rozczyn potroi objętość, wykładamy go na stolnicę, łączymy z resztą mąki oraz jajkiem. Wyrabiamy 15 minut. Na koniec dodajemy letnie masło i wyrabiamy kształtną kulę. Zostawiamy na stolnicy na pół godziny (możemy przykryć ściereczką).
    Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy kwadraty o rozmiarach 10x10 cm. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy i formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki zostawiamy na stolnicy na 30 minut. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i układamy na posmarowanej masłem blasze. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Porady

Mi łatwiej jest formować bułeczki z kwadratów, ale można również wycinać większe koła (np. od miseczki po zupie, lub kufla do piwa).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować