50 g masła
szklanka ciepłego mleka
25 g drożdży
pół szklanki cukru
40 dag mąki tortowej
1 jajko
Masa cynamonowa:
2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
100 g cukru
Bułeczki cynamonowe zakręcone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże razem z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy a mąkę przesiewamy.Następnie dodajemy rozczyn, masło oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa cynamonowa:
Masło razem z cukrem i cynamonem ucieramy na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je i smarujemy masą cynamonową.
Zwijamy w rulon, który następnie kroimy na kawałki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze