Bułeczki zakręcone tygryski

  • wyświetlono: 491 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bułeczki urzekają swoim zakręconym , kolorowym przekrojem:) Dodatkowo pysznie smakują! Idealne dla naszych pociech, które z pewnością lubią coś odmiennego na śniadanie:)Myślę, że nazwa zakręcone tygryski bardzo do nich pasuje:) Polecam!

Jaga85

Składniki

Składniki na około 14 bułeczek:
• 200 gram mąki żytniej typ 720
• 300 gram mąki chlebowej pszennej typ 750,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżki oleju,
• ok 1,5 szklanki letniej wody,
• 1 łyżka mleka w proszku,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 kopiata łyżka kakao,
• 1 płaska łyżeczka kurkumy,
• 1 łyżka gęstego musu z dynii,
• woda do posmarowania bułeczek,
• sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki zakręcone tygryski

  • podzielone ciasto1. Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie . Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł.
    Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól oraz wlewamy olej, pozostała wodę i przygotowany rozczyn. Energicznie zagniatamy ciasto (ok 15 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobine wody.
    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
  • zabarwione ciasta2. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1 łyżkę wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor.
    Do drugiej części ciasta dodajemy kurkumę oraz dyniowy mus. Wyrabiamy do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasta żółte i brązowe w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • nałożone na siebie ciasta3. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane nakładamy na siebie
  • zwinięta rolada4. zwijamy w roladę
  • porcjowanie5. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe zakręcone bułeczki lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy sezamek i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiDyniabułki

Komentarze

Podobne przepisy

Zakręcona drożdżówka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Zakręcona drożdżówka

Zakręcona drożdżówka to doskonały...

image-1avov0k

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki

Ich przyrządzenie zajmuje tylko...

image-1xvlait

Dodane przez: ewuska2016

Bułeczki

Domowym bułeczkom nie dorównują,te...

Bułeczki serowe

Dodane przez: dorota w

Bułeczki serowe

Lekkie, puszyste bułeczki o serowym...

Bułeczki

Dodane przez: LucyG

Bułeczki

Szybkie i proste w przygotowaniu......

Bułeczki pizzowe

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Bułeczki pizzowe

Pyszne bułeczki z ciasta na pizzę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE