Bułeczki urzekają swoim zakręconym , kolorowym przekrojem:) Dodatkowo pysznie smakują! Idealne dla naszych pociech, które z pewnością lubią coś odmiennego na śniadanie:)Myślę, że nazwa zakręcone tygryski bardzo do nich pasuje:) Polecam!
Składniki:
Składniki na około 14 bułeczek:
• 200 gram mąki żytniej typ 720
• 300 gram mąki chlebowej pszennej typ 750,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżki oleju,
• ok 1,5 szklanki letniej wody,
• 1 łyżka mleka w proszku,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 kopiata łyżka kakao,
• 1 płaska łyżeczka kurkumy,
• 1 łyżka gęstego musu z dynii,
• woda do posmarowania bułeczek,
• sezam do posypania
Bułeczki zakręcone tygryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie . Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł.
Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól oraz wlewamy olej, pozostała wodę i przygotowany rozczyn. Energicznie zagniatamy ciasto (ok 15 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobine wody.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
2.Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1 łyżkę wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor.
Do drugiej części ciasta dodajemy kurkumę oraz dyniowy mus. Wyrabiamy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasta żółte i brązowe w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane nakładamy na siebie
4.zwijamy w roladę
5.Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe zakręcone bułeczki lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy sezamek i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.
Komentarze