Bułeczki zakręcone tygryski

0 (0 ocen)

Bułeczki urzekają swoim zakręconym , kolorowym przekrojem:) Dodatkowo pysznie smakują! Idealne dla naszych pociech, które z pewnością lubią coś odmiennego na śniadanie:)Myślę, że nazwa zakręcone tygryski bardzo do nich pasuje:) Polecam!

Składniki:

  • Składniki na około 14 bułeczek:
    • 200 gram mąki żytniej typ 720
    • 300 gram mąki chlebowej pszennej typ 750,
    • 40 gram świeżych drożdży,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 2 łyżki oleju,
    • ok 1,5 szklanki letniej wody,
    • 1 łyżka mleka w proszku,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 kopiata łyżka kakao,
    • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
    • 1 łyżka gęstego musu z dynii,
    • woda do posmarowania bułeczek,
    • sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki zakręcone tygryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie . Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł.
    Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól oraz wlewamy olej, pozostała wodę i przygotowany rozczyn. Energicznie zagniatamy ciasto (ok 15 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobine wody.
    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
  • zabarwione ciasta 2. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1 łyżkę wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor.
    Do drugiej części ciasta dodajemy kurkumę oraz dyniowy mus. Wyrabiamy do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasta żółte i brązowe w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • nałożone na siebie ciasta 3. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane nakładamy na siebie
  • zwinięta rolada 4. zwijamy w roladę
  • porcjowanie 5. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe zakręcone bułeczki lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy sezamek i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować