Budyniowe ptysie

0 (0 ocen)

Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.W sam raz na jeden kęs:). Idealne na karnawał

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka wody,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 0,5 kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 5 jajek
    Budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 3 żółtka,
    - Około 3 łyżki cukru (wg uznania)

    - O,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Budyniowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wodę i margarynę podgrzewać w garnku do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać sól i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek. Dodać proszek do pieczenia.
    Delikatnie przestudzić. Ucierając ciasto pałką dokładać do niego po jednym jajku. Ucierać około 10-15 min.

    Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie. Można też ciasto nakładać łyżeczką. Na jednego ptysia przeznaczamy 1 łyżeczkę ciasta. Przy wyciskaniu należy pamiętać o odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie.
    Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
    Z tej porcji powinno wyjść około 30 sztuk.

    Upieczone ptysie przekrawamy na połowę. W środek nakładamy budyń.
  • 2. BUDYŃ:
    Część mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z żółtkami, mąką i budyniami. Ugotować budyń. Do ciepłego wtłoczyć masło. Gorącym kremem przełożyć wcześniej upieczone ptysie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować