Budyniowa drożdżówka Bożenki

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne ciasto na podwieczorek lub uroczystą okazję. Na co dzień i od święta. Drożdżowe ciasta uwielbiają moi domownicy, bo jest pachnąco w całym mieszkaniu i pyszniutko na talerzu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    65 dag mąki pszennej, najlepiej tortowej
    20 dag cukru
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    15 dag margaryny
    2 łyżki oliwy z pestek winogron

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    1 litr mleka
    4 łyżki cukru

    Posypka kokosowa:
    1/2 szkl. mąki pszennej
    10 dag masła
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki czubate kokosu

Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Budyniowa drożdżówka bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe 1. Mleko podgrzewamy z margaryną. Studzimy.
    Przygotowujemy większą miskę.
    Drożdże rozkruszamy, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy mleko z margaryną. Ucieramy pałką. Dodajemy żółtka.
    Powoli wsypujemy mąkę (przesianą) oraz wlewamy oliwę. Wyrabiamy ręką, do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę ściereczką.
  • 2. Wykładamy na wcześniej wyłożoną pergaminem dużą blaszkę 23x34cm.
    Na cieście równo rozsmarowujemy budyń.
  • Ciasto posypane posypką 3. 2 budynie śmietankowe gotujemy na mleku, na gęsto. Ja użyłam na 1 litr mleka 4 czubatych łyżek budyniu i 4 łyżki cukru. Lekko przestudzamy.
    Wszystkie składniki na posypkę wyrabiamy krótko.
    Na masę budyniową wysypujemy posypkę.
  • Pieczenie drożdżówki 4. Przygotowane ciasto z masą budyniową i posypką wstawiamy do pieca na ok. 50 min. w temp. 180- 190 stop. C.
  • Upieczona drożdżówka 5. Wyjmujemy ciasto z blaszki, zdejmujemy pergamin. Studzimy i wówczas kroimy na porcje.
    Smacznego życzę:)

Porady

Ciasto drożdżowe można przygotować także z dowolnymi sezonowymi owocami, bakaliami, kawałkami czekolady lub tylko posypane kruszonką. Jest równie smaczne i puszyste. Żółtka możemy utrzeć z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Drożdże Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować