Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

4.5 (183 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Smaczne, drobne ciasteczka do kawki, herbatki, kakao. Nie tylko dla dzieci.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej, przesianej typ 500
    2 żółtka
    200 g miękkiego masła
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    4 łyżki czubate kwaśnej śmietany
    1 dag świeżych drożdży

    Ponadto, do posypania po wierzchu- przed pieczeniem
    kokos
    cukier kryształ
    cynamon

    Białko do posmarowania ciasteczek
    mąka do podsypywania
    cukier puder do posypania po wierzchu- po upieczeniu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasteczka krucho- drożdżowe wg bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto krucho- drożdżowe 1. Wykonanie ciasta:
    Przygotowujemy stolnicę. Wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
    Śmietanę rozprowadzamy z drożdżami na gładką, płynną masę.
    Wlewamy do pozostałych składników.
  • wyrobione ciasto krucho- drożdżowe 2. Wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto.
  • wykrawanie ciasteczek 3. Stolnicę podsypujemy mąką.
    Wykładamy część ciasta. Wałkujemy na ok. 3 mm.
    Przy pomocy foremek lub literatki- wykrawamy ciasteczka.
    tak, aż do wyczerpania ciasta.
  • wykrawanie ciasteczek 4. I tak, aż do wyczerpania ciasta.
  • smarowanie ciasteczek białkiem 5. Ciasteczka układamy na blaszce, uprzednio wyłożonej pergaminem.
    Smarujemy po wierzchu białkiem.
  • posypywanie ciasteczek po wierzchu kokosem 6. Wierzch posypujemy kokosem.
  • ciasteczka posypane cukrem i cynamonem 7. Możemy posypać również: cukrem kryształem i cynamonem.
  • upieczone ciasteczka 8. Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 5 min. Do lekkiego zrumienienia.
    Zdejmujemy z blachy. Układamy na ozdobnej paterze lub talerzu. Po wierzchu przesiewamy cukier puder.
  • upieczone ciasteczka 9. Smacznego ;)

Porady

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo drobnych ciasteczek. Cukier dajemy według gustu smakowego. Nie musimy posypywać cukrem po wierzchu, jeśli lubimy mniej słodkie. Ciasteczka są delikatne w smaku. Możemy je zabrać do szkoły lub na wycieczkę. To miła zabawa, pieczenie, formowanie ciasteczek- dla dzieci. Na przyjęcie urodzinowe np podane. Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym, blaszanym pudelku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Herbata Herbata Kokos Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować