Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

  • wyświetlono: 7604 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Smaczne, drobne ciasteczka do kawki, herbatki, kakao. Nie tylko dla dzieci.

  • 40min

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej, przesianej typ 500
2 żółtka
200 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżki czubate kwaśnej śmietany
1 dag świeżych drożdży

Ponadto, do posypania po wierzchu- przed pieczeniem
kokos
cukier kryształ
cynamon

Białko do posmarowania ciasteczek
mąka do podsypywania
cukier puder do posypania po wierzchu- po upieczeniu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

  • składniki na ciasto krucho- drożdżowe1. Wykonanie ciasta:
    Przygotowujemy stolnicę. Wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
    Śmietanę rozprowadzamy z drożdżami na gładką, płynną masę.
    Wlewamy do pozostałych składników.
  • wyrobione ciasto krucho- drożdżowe2. Wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto.
  • wykrawanie ciasteczek3. Stolnicę podsypujemy mąką.
    Wykładamy część ciasta. Wałkujemy na ok. 3 mm.
    Przy pomocy foremek lub literatki- wykrawamy ciasteczka.
    tak, aż do wyczerpania ciasta.
  • wykrawanie ciasteczek4. I tak, aż do wyczerpania ciasta.
  • smarowanie ciasteczek białkiem5. Ciasteczka układamy na blaszce, uprzednio wyłożonej pergaminem.
    Smarujemy po wierzchu białkiem.
  • posypywanie ciasteczek po wierzchu kokosem6. Wierzch posypujemy kokosem.
  • ciasteczka posypane cukrem i cynamonem7. Możemy posypać również: cukrem kryształem i cynamonem.
  • upieczone ciasteczka8. Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 5 min. Do lekkiego zrumienienia.
    Zdejmujemy z blachy. Układamy na ozdobnej paterze lub talerzu. Po wierzchu przesiewamy cukier puder.
  • upieczone ciasteczka9. Smacznego ;)

Porady

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo drobnych ciasteczek.
Cukier dajemy według gustu smakowego. Nie musimy posypywać cukrem po wierzchu, jeśli lubimy mniej słodkie.
Ciasteczka są delikatne w smaku. Możemy je zabrać do szkoły lub na wycieczkę.
To miła zabawa, pieczenie, formowanie ciasteczek- dla dzieci. Na przyjęcie urodzinowe np podane.
Ciasteczka możemy przechowywać w szczelnym, blaszanym pudelku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiecynamonkruche ciastokokosdla dziecimój pomysłkarnawałzdrowie na talerzuna piknikherbatyna podwieczorektaniłatwyszybki przepisdekoracyjnesłodka przekąskado kawkidrożdżowy wypiekwycieczkędrobne ciasteczkana przyjęcie na dziecina uroczystości na powietrzupieczemy razem z dzieckiemciasteczka krucho- drożdżowe karnawałowe

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami

Jeszcze nie miałam do czynienia...

Ciastka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Francuskie Ciasteczka (wg Pierre Herme)

Ciasteczka chrupiące na zewnątrz,delikatne...

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

Delikatne, bardzo kruche rogaliki...

rogaliki z morelową marmolada

Dodane przez: klementynka

rogaliki krucho-drożdżowe z morelową marmoladą

Polecam je nie tylko dlatego, że...

Ciasteczko krucho-kokosowe

Dodane przez: Sabcia

Ciasteczka krucho-kokosowe

bardzo szybkie do zrobienia i naprawdę...

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Rogaliki krucho drożdżowe

Małe, kruche na wierzchu, puszyste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE