Grzebyczki z marmoladą

4.48 (202 ocen)

Przepis na Grzebyczki, lub jak kto woli Chrabąszcze, dostałam od mojej koleżanki Marysi :) Wyszły przepyszne, delikatnie chrupiące.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej + do podsypania
    250g margaryny
    1/3 kostki smalcu
    25g drożdży
    5 żółtek
    ok 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

    250g twardej marmolady
    białko do posmarowania
    gruby cukier do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Grzebyczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzebyczki 1. Składniki na grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki.
    Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto podzielić na pół (będzie łatwiej wałkować), zagnieść, podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na duży, cienki prostokąt. Na jednym z brzegów cienko rozsmarować marmoladę...
  • Grzebyczki 2. ...zwinąć 2x i odciąć od reszty rozwałkowanego ciasta.
  • Grzebyczki 3. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st. Studzimy.

Porady

Aby ciasteczka były jeszcze delikatniejsze, można pominąć gruby cukier a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować