Buchty z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży, cukru oraz niewielkiej ilości mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilkanaście minut w cieple miejsce. Do miski lub na stolnicę wysypujemy obie mąki (możemy użyć tylko pszennej), wbijamy jajko i dodajemy rozczyn oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Odstawiamy miskę z ciastem (przykrytą ściereczką) do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
2.Po tym czasie, urywamy niewielkie ilości ciasta (trochę mniejsze od piłek tenisowych, one sporo urosną) i formujemy z nich w miarę kształtne kule. Gdy buchty zaczną rosnąć, gotujemy je na parze w specjalnym naczyniu lub układać je na płóciennej ściereczce zawiązanej na garnku z wrzącą wodą. Kluski układamy tak, aby było między nimi kilka centymetrów przerwy. Nakrywamy przykrywką lub metalową miską i gotujemy na parze ok. 10-15 minut (w zależności od wielkości klusek).
Podajemy z sosem z sezonowych owoców, z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany lub bez.
Komentarze