Kluski na parze, buchty z sosem truskawkowym

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pampuchy, kluski na parze, buchty znane również jako parowańce z sosem truskawkowym, to obiad na słodko z mojego dzieciństwa. Danie pyszne, tanie i nieskomplikowane. Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe uformowane w zgrabne kule, następnie parowane. Podawane na ciepło z dodatkiem jogurtu, lub sosu.

IMG_20170910_124019_602
  • 60min

Składniki

Składniki na 6-8 bułeczek

Rozczyn

drożdże suche 8 g
mleko 160 ml
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Ciasto właściwe

mąka pszenna 2 szklanki
szczypta soli
masło 2 łyżki ( ok. 30 ml )
jajko 1

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski na parze, buchty z sosem truskawkowym

  • 1. Letnie mleko połączyć z wszystkimi składnikami, rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż ruszy. W przypadku drożdży instant przygotowanie zaczynu nie jest konieczne, przygotowałam go z rozpędu, gdyż najczęściej używam drożdży piekarskich.


    Przygotowanie:

    Masło rozpuścić w rondlu na małej mocy palnika, przestudzić. Mąkę z solą wymieszać, przesiać. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiać przez 10-15 minut, wówczas jego konsystencja będzie idealna. Natomiast ciasto przygotowane przy użyciu robota kuchennego będzie potrzebowało zaledwie 5 minut. Ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części, zależne od wielkości. Z każdej części uformować kulę, układać na oprószonej mąką stolnicy, za pomocą deseczki lekko je spłaszczyć. Pampuchy pozostawić do wyrastania na 0,5-1 godziny/ę pod przykryciem, aby porządnie się napuszyły. W garnku zagotować wodę, na wierzchu obwiązać sznurkiem gazę lub czystą ściereczkę bawełnianą, zachowując niewielki luz. Buchty parować pod przykryciem przez 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Moje przygotowane były w parowarze, czas ich parowania wydłużył się do 30-35 minut. Pampuchy podawać na ciepło z jogurtem lub sosem owocowym.

    Sos truskawkowy

    truskawki świeże lub przetwory ( użyłam kompotu )
    Truskawki z kompotu zmiksować blenderem na gładko. Odparować nadmiar płynu na średniej mocy palnika, mieszając co jakiś czas. Truskawki odparować do momentu uzyskania konsystencji sosu.

    Smacznego,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżebuchtykluski na parze

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ji4atx

Dodane przez: egelina

Kluski na parze z sosem malinowym

Idealne na obiad lub deser.

image-0lxp3jx

Dodane przez: aliss06

Kluski na parze

Pampuchy, pączki, bułki, kluski,...

image-0tumjsc

Dodane przez: kuchcik89

Kluski na parze z marmoladą

Pyszne i puszyste :)

Kluski parowe z truskawkami.

Dodane przez: Kamciss

Kluski na parze z truskawkami.

Jedyne w swoim rodzaju. Delikatne,...

Kluski na parze – pampuchy

Dodane przez: PatiGotuje

Kluski na parze – pampuchy

Kluski na parze, pampuchy, pyzy...

Kakaowo-cynamonowe kluski na parze z sosem malinowym

Dodane przez: Pyszne_desery

Kakaowo-cynamonowe kluski na parze z sosem...

Oto przepis na KLUSKI NA PARZE...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE