To pyszne połączenie maku z brzoskwiniami. Orzeźwiająca galaretka idealnie komponuje się ze smakiem makowca! Takie brzoskwiniowo - galaretkowe wykończenie nadaje ciastu iście „królewskiego wyglądu”:)
Składniki:
Tortownica 24 cm
Ciasto cytrynowe:
• 10 dag margaryny,
• 12 dag cukru pudru,
• 3 jajka,
• 15 dag krupczatki,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• skórka starta z 0,5 cytryny,
• 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto makowe:
• 300 gram suchego maku,
• 1 szklanka cukru pudru,
• 5 jajek,
• 1/3 szklanki rodzynek,
• 15 dag masła,
• olejek migdałowy
Wykończenie:
• 2 galaretki pomarańczowe,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 1 puszka brzoskwiń
Brzoskwiniowo-makowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO UCIERANE:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę.
Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową.
2.Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę.
3.MAK:
Mak zaparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy.
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy
4.. Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami
5.Masę makową wykładamy na ucierane ciasto.
Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
6.WYKOŃCZENIE:
Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze