Brzoskwiniowo-makowy torcik

0 (0 ocen)

To pyszne połączenie maku z brzoskwiniami. Orzeźwiająca galaretka idealnie komponuje się ze smakiem makowca! Takie brzoskwiniowo - galaretkowe wykończenie nadaje ciastu iście „królewskiego wyglądu”:)

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Ciasto cytrynowe:
    • 10 dag margaryny,
    • 12 dag cukru pudru,
    • 3 jajka,
    • 15 dag krupczatki,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • skórka starta z 0,5 cytryny,
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Ciasto makowe:
    • 300 gram suchego maku,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 5 jajek,
    • 1/3 szklanki rodzynek,
    • 15 dag masła,
    • olejek migdałowy
    Wykończenie:
    • 2 galaretki pomarańczowe,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Makowiec Desery Galaretki

Brzoskwiniowo-makowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie piany i skórki cytrynowej 1. CIASTO UCIERANE:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka. Białka ubijamy na puszystą pianę.
    Do utartego tłuszczu dodajemy wymieszane sypkie składniki, wlewamy sok. Na koniec ciasto łączymy z ubitymi białkami i skórką cytrynową.
  • Wyłożone ciasto na tortownicę 2. Ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę.
  • żółtka, cukier i masło 3. MAK:
    Mak zaparzamy w mleku, studzimy i mielimy 2 razy.
    Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
    Masło, żółtka oraz cukier przekładamy do miski. Miksujemy
  • Dodawanie maku 4. . Do utartego dodajemy stopniowo mak. Na koniec dodajemy olejek migdałowy. Całość łączymy z ubitymi białkami i rodzynkami
  • wyłożona masa makowa 5. Masę makową wykładamy na ucierane ciasto.
    Makowiec pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Upieczony studzimy, a następnie wykańczamy galaretką i brzoskwiniami.
  • zalanie galaretką 6. WYKOŃCZENIE:
    Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody. Studzimy.
    Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w grubsze plasterki. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy jej połowę na makowiec. Układamy na niej owoce starając uformować z nich kwiat. Całość zalewamy pozostałą galaretką. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka pomarańczowa Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować