Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)

  • wyświetlono: 6086 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.

IMG_20200520_121554b
  • 200min

Składniki

(Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
Ciasto:
1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
1 szklanka cukru
3 łyżki bułki tartej (płaskie)
2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
50g migdałów (bez skórki)
30g gorzkiej czekolady
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
300g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)

  • 1. Upiec ciasto.
    Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
    Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
    Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
    Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
    Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
    Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
    Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
  • 2. Przygotować krem.
    Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
    Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
  • 3. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem i przykryć kolejnym blatem.
    Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
    (Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastomigdałykremmakmakowiecmascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem jest...

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Makowe ciast z brzoskwiniami jest...

Ciasto makowe z marcepanowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Ciasto makowe z marcepanowym kremem

Trochę inne ciasto od tradycyjnego...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: aga3103

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Pyszne, aromatyczne i wilgotne...

Tort makowy z kremem kawowym

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Tort makowy z kremem kawowym

Tort makowy to jeden z moich ulubionych...

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

Dodane przez: klementynka

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE