Deser makowy

4.5 (173 ocen)

Smakuje wyśmienicie, a nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki:

  • Masa:
    850 g gotowej masy makowej
    3 żółtka (jajka uprzednio sparzone)
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)
    2/3 szklanki wody wrzątek)

    Sos:
    3 białka (jajka uprzednio sparzone)
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżeczek mleka w proszku
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Deser makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser makowy 1. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzącej wody. Lekko wystudzić.
  • Deser makowy 2. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i dodać do masy makowej - wymieszać. Następnie dodać chłodną galaretkę i dokładnie zmiksować.
  • Deser makowy 3. Przygotowaną masę przeożyć do formy lub naczynia wyścielonego folią spożywczą lub aluminiową (ja użyłam obu - miałam resztki) i włożyć do lodówki, by stężała.
  • Deser makowy 4. Gotowy deser przełożyć na talerz, odwracając do góry dnem naczynie. Usunąć folię.
  • Deser makowy 5. Na sos białka utrzeć z cukrem. Nadal ucierająć, dodać kolejno: sok z cytryny, kawę, mleko w proszku.
    Każdą porcję deseru oblać przygotowanym sosem.

Porady

W upalne dni do deseru można dodać także żelatynę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować