- 1 duża doniczka bazylii,
- garść lub dwie rukoli,
- garść mięty,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 70 ml oliwy z oliwek,
- ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
- ok. 2 łyżki orzeszków pinii lub możemy użyć nerkowców (prażonych na suchej patelni),
- świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku),
Dodatkowo:
- bułki na grzanki,
- oliwa z oliwek (użyłam o smaku bazyliowym),
- pomidory malinowe małe,
- ser burrata.
Bruschetta z pesto i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
Bułki kroimy na szersze plastry. Na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek podpiekamy do zarumienienia z obu stron. Następnie grzanki smarujemy pesto, kładziemy pomidorki i ser (kolejność dowolna, dałam raz pod spodem ser raz na górze). Solimy i pieprzymy
Komentarze