Bruschetta z pesto i pomidorami

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Bruschetta z pesto i pomidorami

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1 duża doniczka bazylii,
    - garść lub dwie rukoli,
    - garść mięty,
    - 1 ząbek czosnku,
    - ok. 70 ml oliwy z oliwek,
    - ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
    - ok. 2 łyżki orzeszków pinii lub możemy użyć nerkowców (prażonych na suchej patelni),
    - świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku),

    Dodatkowo:
    - bułki na grzanki,
    - oliwa z oliwek (użyłam o smaku bazyliowym),
    - pomidory malinowe małe,
    - ser burrata.
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Bruschetta

Bruschetta z pesto i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.

    Bułki kroimy na szersze plastry. Na rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek podpiekamy do zarumienienia z obu stron. Następnie grzanki smarujemy pesto, kładziemy pomidorki i ser (kolejność dowolna, dałam raz pod spodem ser raz na górze). Solimy i pieprzymy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować