Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

  • wyświetlono: 431 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczne szybkie danie z wędzonym kurczakiem i brukselką

cosik
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

-op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej)
-puszka pomidorów
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu)
-2 łyżki ziół prowansalskich
-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz, ostra papryka
-zielona pietruszka do przybrania

Sposób przygotowania przepisu:

Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

  • 1. Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowebrukselkaleczowędzony kurczakduszone warzywapotrawka z kurczakiempotrawka z brukselką

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku

Dodane przez: aleksandra.główka

Papryka z mięsnym farszem po prowansalsku

Aromatyczna, zachwyca bogactwem...

Kabaczek po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kabaczek po prowansalsku

Najlepsza wersja kabaczka jaką...

Brukselka z serem

Dodane przez: kasik1p3

Brukselka z serem

Brukselka jest uznawana za jedno...

Karkówka po prowansalsku

Dodane przez: edytakkk

Karkówka po prowansalsku

Danie wymyślone i wykonane przez...

Cukinia po prowansalsku.

Dodane przez: LIDECZKA

Cukinia po prowansalsku

Delikatne danie na upalne dni lub...

Dodane przez: PolskaGotuje

Żeberka po prowansalsku

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE