Brownie z tahini

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromatyczna pasta tahini wykorzystywana głównie w kuchni azjatyckiej i słodkie, lekko wilgotne ciasto brownie, nieodłącznie związane są z kuchnią amerykańską. To niezwykłe połączenie zaowocowało niezwykłym wypiekiem - brownie z tahini. Moim zdaniem jest to ciasto jedno z lepszych, jakie jadłam. Aromat czekolady przenika z aromatem sezamu i tahini. Oba smaki nie konkurują ze sobą. Tworzą całość. To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g czekolady gorzkiej
    200 g mąki pszennej
    150 g pasty tahini
    100 g cukru
    10 g proszku do pieczenia
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brownie z tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę dziele na kawałki. Masło rozpuszczam. Dodaje czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem dodaje do masy jajecznej sos czekoladowy. Miksuję. Do masy dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję.
  • 2. Małą tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta. Na cieście smaruję 1/3 pasty tahini. Na pastę wylewam ponownie 1/3 ciasta. Na cieście układam ponownie 1/3 pasty. Na paście ponownie wylewam 1/3 ciasta. Na cieście układam ostatnią warstwę pasty tahini. Delikatnie mieszam obie masy, aby powstały esy-floresy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

image-1quldbo

To może cię zainteresować