Sernik Tahini

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny kremowy sernik o smaku chałwy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • forma 24 cm
    spód: 150 g herbatników typu Petit
    3 łyżki sezamu
    1 łyżka miodu
    50 g masła

    masa serowa:
    500 g sera (najlepiej już przemielonego)
    200 g cukru
    1 cukier waniliowy
    80 ml śmietany
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki pasty sezamowej (Tahini)

    polewa:
    1/2 szklanki pasty sezamowej
    2 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Pasty

Sernik tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.

    masa serowa:
    Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła, bo inaczej sernik będzie pękał). Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał.

    polewa:
    Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko podgrzewamy.Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sezam Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować