Brokułowe naleśniki pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

To pyszny pomysł na podanie naleśników. W takim wydaniu smakowały każdemu domownikowi. Oczywiście z farszem można dowolnie eksperymentować.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 duże jajka,
    • 2,5 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia

    Nadzienie:
    • 0,5 kg brokułu (2 małe),
    • 200 gram wędliny w kawałku,
    • 150 gram sera żółtego,
    Beszamel:
    • 2 łyżki masła,
    • 1 zaokrąglona łyżka mąki,
    • Około 1,5 szklanki mleka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    Dodatkowo:
    • Zielenina do podania (np. szczypiorek),
    • Tłuszcz do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Brokułowe naleśniki pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na naleśniki 1. NALEŚNIKI:
    Do miski wlewamy mleko oraz wodę. Dokładamy do nich pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej wylewamy porcje przygotowanego ciasta.
    Naleśniki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
  • przygotowanie składników nadzienia 2. NADZIENIE:
    Brokuł gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie sosu 3. SOS:
    Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku
  • nakładanie nadzienia 4. PRZEKŁADANIE:
    Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcje brokułu, wędliny i sera żółtego. Naleśniki składamy formując „kwadratowe pakieciki”.
  • przed pieczeniem 5. Uformowane przekładamy do przygotowanego naczynia. Wierzch naleśników polewamy sosem oraz oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, posypujemy zieleniną i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować