Brokułowe naleśniki pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI:
Do miski wlewamy mleko oraz wodę. Dokładamy do nich pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej wylewamy porcje przygotowanego ciasta.
Naleśniki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
2.NADZIENIE:
Brokuł gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.SOS:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku
4.PRZEKŁADANIE:
Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcje brokułu, wędliny i sera żółtego. Naleśniki składamy formując „kwadratowe pakieciki”.
5.Uformowane przekładamy do przygotowanego naczynia. Wierzch naleśników polewamy sosem oraz oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, posypujemy zieleniną i podajemy na ciepło.
Komentarze