Brokułowe naleśniki pod beszamelem

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

To pyszny pomysł na podanie naleśników. W takim wydaniu smakowały każdemu domownikowi. Oczywiście z farszem można dowolnie eksperymentować.

Jaga85
  • 8 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Naleśniki:
• 2 szklanki mąki,
• 2 duże jajka,
• 2,5 szklanki mleka,
• 0,5 szklanki wody,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej do smażenia

Nadzienie:
• 0,5 kg brokułu (2 małe),
• 200 gram wędliny w kawałku,
• 150 gram sera żółtego,
Beszamel:
• 2 łyżki masła,
• 1 zaokrąglona łyżka mąki,
• Około 1,5 szklanki mleka,
• Sól, pieprz do smaku,
• Szczypta gałki muszkatołowej,
Dodatkowo:
• Zielenina do podania (np. szczypiorek),
• Tłuszcz do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania przepisu:

Brokułowe naleśniki pod beszamelem

  • ciasto na naleśniki1. NALEŚNIKI:
    Do miski wlewamy mleko oraz wodę. Dokładamy do nich pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jajka i sól. Całość dokładnie miksujemy. Na rozgrzany olej wylewamy porcje przygotowanego ciasta.
    Naleśniki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia.
  • przygotowanie składników nadzienia2. NADZIENIE:
    Brokuł gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego odcedzamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie sosu3. SOS:
    Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku
  • nakładanie nadzienia4. PRZEKŁADANIE:
    Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Na środek każdego naleśnika wykładamy porcje brokułu, wędliny i sera żółtego. Naleśniki składamy formując „kwadratowe pakieciki”.
  • przed pieczeniem5. Uformowane przekładamy do przygotowanego naczynia. Wierzch naleśników polewamy sosem oraz oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, posypujemy zieleniną i podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśnikibeszamelbrokuł

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta biała pod beszamelem

Dodane przez: Kasia Pichci

Kapusta pod beszamelem

Witam kochani nie wiem jak wy ale...

Kalafior pod beszamelem z oscypkiem

Dodane przez: 2milutka

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

Pyszne warzywo jakim jest kalafior,...

jajka pod musztardowym beszamelem

Dodane przez: karinzgr

Jajka pod musztardowym beszamelem

Jajka i delikatny kremowy sos to...

brokuły zapiekane pod beszamelem

Dodane przez: Klaudia0318

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły sa bardzo zdrowe :) A ta...

image-20bjb3x

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pulpeciki zawijane cukinią pod beszamelem

Mięsne kuleczki zawinięte w plastry...

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Dodane przez: AnetaJ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE